Jdi na obsah Jdi na menu
 

Ulcerózní kolitida

Ulcerózní kolitida

Ulcerózní kolitida je poměrně vzácnější onemocnění tlustého střeva. Většinou jde o dlouhodobě probíhající onemocnění, u nějž je typický střídavý průběh. Po prvním objevení příznaků nemoci, dochází k období (označovaném jako remise) kdy je pacient bez obtíží. Tato fáze je však následně vystřídána obdobím relapsu, to se střevní zánět opět naplno, projevuje.

Tato choroba je zánětlivé onemocnění, způsobující vředy, na sliznici tlustého střeva a konečníku. Ve výjimečných případech je lokalizována i v oblasti konce tenkého střeva. Většinou začíná postižením konečníku a šíří se po tlustém střevě, směrem nahoru. Někdy bývá zaměňována s Crohnovou nemocí, ale ta (kromě jiných rozdílů) může postihovat celý úsek trávicího traktu.

 

Léčba ulcerózní kolitidy

Jestliže má ulcerózní kolitida nekomplikovaný průběh, provádí se léčba doplňková a farmakologická, která se musí přizpůsobovat stavu pacienta.

Doplňková léčba se volí v období remise a převážně spočívá v úpravě dietního režimu a celkovém posílení organismu. Onemocnění způsobuje velké ztráty tekutin a minerálů, které je třeba doplňovat. Jídelníček by měl obsahovat spíše nedráždivá jídla. Při tomto onemocnění se doporučuje konzumace bezezbytkové stravy. Vláknina, většinou považovaná za zdravou stravu, je v tomto případě tedy nevhodná. Důležitý je správný pitný režim, doporučují se především neperlivé minerálky. Podávají se i doplňkové preparáty, jejichž volba záleží na potřebách pacienta.

V období relapsu musí být pacient mnohdy hospitalizován a potrava je mu podávána pomocí žaludeční sondy a infuzí.

Farmakologická terapie spočívá v podávání léků ze skupin aminosalicylátů, kortikoidů, imunosupresiv a střevních dezinficiens.

Nemoc má mnohdy těžší průběh, nebo se vyskytují komplikace. V těchto případech je nutná chirurgická léčba, spočívající v odstranění celého tlustého střeva, nebo jeho postižené části a následně vytvořením dočasného či trvalého, umělého, střevního vyústění (stomie).

(Zdroj: vitalion.cz)

>diagnózy<